prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

BOGČE „ŠIRI RUKE”

Verovatno se na sličan način „spasitelja” za mesto (prvog) opštinskog menadžera nametnula Divna Novaković, novoizabrana predsednica Pokreta snaga Srbije (PSS) u Valjevu na izbornoj sednici, koja je, po mnogo čemu, bila neregularna. Tako bar tvrde brojni učesnici te sesije u prepunoj velikoj sali, holovima i hodnicima SO Valjevo (na čemu bi im mogao pozavideti i JUL u najboljim vremenima Mire Marković i Peđe Savića). Glasačke listiće brojala je samo jedna „zainteresovana strana” (pobednička), „pomagao” im je Miloš Alimpijević (iz redova pobednika), a u neko doba u malu salu SO Valjevo, u kojoj su brojani glasovi, kažu, uneta je (bar jednom) i torba pobednice, drugarice Novaković!

A pobednica Novaković je u pozdravnom slovu skraćenicu svog PSS-a dva puta prekrstila – jednom je to bio „Pokret Srbije”, a drugi put „Pokret socijalističke Srbije”! Kao što je NS (Nova Srbija), po drugarici pobednici, skraćenica za Narodnu stranku. Ali je zato saopštila da je rođena u Vlasotincu, prećutala da je radila i u „Delta banci” (gde je unapred dobila otpremninu od šest meseci uz ljubaznu zamolnicu da nađe novi posao), ali i obećala da će „zaposliti mlade” te da joj za taj naum nedostaje da bude predsednica (pobednica).

Još zanimljivija bila je „istorijska misao” iz pozdravne besede gradonačelnika Tomića da je „Bogče (Bogoljub Karić) raširio ruke da zagrli Valjevo!”, što je privatna BK televizija Moćne imperije te noći i sutradan „vrtela” do iznemoglosti. Kao da su u pitanju Bogoljub i Milanka mu, braća mu Sreten i Dragan, Taze mladoženja (Petar) i Mlada mu (Jelena, dev. Karleuša), ili Tata Janićije i Mama Danica.

Dr Jovan Tomić se, medicinskim jezikom rečeno, našao u situaciji da treba da operiše teško bolesnog pacijenta a da nema spremnu i uigranu ekipu. Nema hirurga-asistenta (bar jednog), nema anesteziologa, anestetičara, instrumentarku… Ima tek poneku salsku sestru, onu što klistira ili brije (operativno polje) bolesnika, što ga dovozi u hiruršku salu ili iz nje vozi u šok-sobu. Manjka mu i pouzdana dijagnostika, bez „aparata” i obučenih kadrova.

Ovo potvrđuju i poluglasno izrečene ocene iz nekih stranaka većinske koalicije da je izbor pojedinih opštinskih čelnika posledica kompromisa, da su neki od novih funkcionera „potpuno nesposobni”, da je teško sarađivati sa onima koji „ništa ne pojme”…